Sensomotorische integratie
Sensomotorische integratie (SMI) betekent letterlijk: wat ik waarneem integreer ik in mijn lijf en handel hiernaar.
Sensoriek is dat wat een mens waarneemt. Elk mens integreert dat wat hij/zij waarneemt op een specifieke, unieke manier.
Iedereen heeft wel een voorkeur voor kleuren, geuren, eten, sporten, kleren, mensen, etc. etc.
Dit alles heeft te maken met de persoon die je bent.
Zo zie je dat kinderen ook allemaal verschillend zijn. De één vindt het heerlijk om in het zand te spelen en de ander speelt veel liever aan een tafeltje met lego of playmobiel.
Wanneer dit alles geen beperking oplevert is het prima, maar als je als mens door bepaalde dingen tegen een muur oploopt, omdat je de prikkel die je binnen krijgt niet goed kan verwerken, dan spreken we van een sensorische integratiestoornis.
Deze stoornis kan aangepakt worden door een sensomotorische integratie therapie.
Bij kinderen kun je denken aan overgevoeligheid bij het wassen, douchen, tandenpoetsen, erg prikkelbaar zijn als er teveel mensen/kinderen in de buurt zijn, moeite met stil zitten in de klas, ongeconcentreerdheid, het vaak te hard duwen/aanraken van kinderen, hoge pijngrens hebben, bang zijn om te bewegen etc.
Ik heb in Groningen de opleiding
sensomotorische integratie afgerond. Hierna heb ik een aantal terugkom dagen gevolgd.
Vanuit deze basis en mijn eigen werkervaring heb ik een cursus SMI opgezet voor ouders; leerkrachten; begeleiders; peuterspeelzaalleidsters. (zie voor meer informatie:
CURSUS SMI)
Individuele behandelingen geef ik in de praktijk. (zie voor meer informatie:
BEHANDELING SENSOMOTORISCHE INTEGRATIE)